Sårbar bransje
Bransjen har mange små virksomheter, har høy turnover, og har mange unge og utenlandske arbeidstakere. I tillegg er overnattings- og serveringsbransjen blant de mest risikoutsatte bransjene.
Arbeidstilsynet har erfaring med at bransjen har kriminelle aktører som bevisst bryter arbeidsmiljølovverket, eller ikke bruker tid på å sette seg inn i reglene for arbeidstid og lønn.
Les mer i Sticos Oppslag om Minstekrav til lønn og arbeidsvilkår. Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag, kan du prøve gratis i 7 dager ved å registrere deg her.
Målet for tilsyn
Det er arbeidstakernes arbeids- og lønnsvilkår som er i søkelyset ved tilsyn.
Alle ansatte i overnatting, servering og catering har regler for minstelønn i såkalt allmenngjort tariffavtale. Bestemmelsene skal sikre at alle ansatte har like lønnsvilkår. Minstelønnsbestemmelsene gjelder for både norske og utenlandske ansatte. Bransjen har ofte lange vakter, kvelds- og helgearbeid. Arbeidstidsordningene må derfor være organisert slik at reglene for arbeidstid og hviletid overholdes.
Det er også viktig for arbeidsgivere å kjenne til egne arbeidstidsbestemmelser for barn og ungdom under 18 år.
Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn