Norske foretak kan få utsatt plikt til bærekraftsrapportering etter forslaget til EU-kommisjonen. Finansministeren varsler nå at Norge vil tilpasse seg regelverket, slik at norske virksomheter får samme krav og tidsplan som virksomheter i EU.
Finansministeren har bekreftet at Norge vil tilpasse seg EUs regelverk og tidsplan, dersom forslagene vedtas. Samtidig forventer finansministeren en snarlig avklaring i Rådet og Parlamentet om utsettelsen for foretak som skal rapportere første gang for regnskapsårene 2025 og 2026. Det betyr at norske foretak som etter dagens regler skal rapportere fra regnskapsårene 2025 og 2026, kan få utsatt plikten til henholdsvis 2027 og 2028.
Se finansministerens svar i sin helhet her: Spørsmål og finansministerens svar
De aller største foretakene, som er store foretak av allmenn interesse med over 500 ansatte, må imidlertid fortsatt rapportere fra og med regnskapsåret 2024, da denne delen av virkeområdet ikke inngår i forslaget om utsettelse.
Sticos har skrevet om de forslåtte endringene her: Forenklinger i kravene til bærekraftsrapportering
Selv om kravene kan bli utsatt for mange foretak, poengterer finansministeren at det åpnes for frivillig bærekraftsrapportering. EU har utviklet en egen frivillig standard (VSME) for små og mellomstore selskaper. Finansdepartementet planlegger å gjøre denne tilgjengelig på norsk i løpet av våren 2025.
Oppdag det nyeste innholdet og verktøyene vi har laget for rapportering etter frivillig standard! Dette er skreddersydd for å hjelpe deg med bærekraftsrapporteringen, og alt er tilgjengelig på norsk. Se blant annet disse emnene:
Bærekraft: Frivillig bærekraftsrapportering - VSME
Bærekraft: Frivillig rapportering - grunnmodul (VSME - Basic Module)
Bærekraft: Frivillig rapportering - omfattende modul (VSME - Comprehensive Module)
Vi har også utviklet sjekklister for å guide deg gjennom de to modulene i VSME. Vi planlegger også et nettkurs om bærekraftsrapportering, spesielt designet for små og mellomstore bedrifter, i tillegg til et spennende Livekurs om den frivillige standarden.