Betalingsgarantier er et viktig verktøy for å sikre seg mot tap når kunder ikke betaler som avtalt. Garantiene fungerer som en sikkerhet for leverandører, slik at de kan få betalt selv om kunden misligholder. Det finnes ulike typer betalingsgarantier, og det er viktig å forstå hvordan de fungerer for å velge riktig løsning.
Simpel garanti
Tidkrevende oppgjør - Lav risiko for garantist
Det vi kaller en “simpel garanti” innebærer at garantisten bare blir forpliktet til å betale dersom debitor (kunden) viser seg ute av stand til å oppfylle sine økonomiske forpliktelser. Dette betyr at leverandøren først må forsøke å tvangsinndrive gjelden før garantien trer i kraft. Prosessen tar tid og er kostbar; derfor er slike simple garantier lite populære i forretningsforhold.
Selvskyldnergaranti
Raskere oppgjør - Forhøyet risiko for garantist
Med en selvskyldnergaranti er garantisten forpliktet til å betale straks debitor misligholder betalingen. Kreditor trenger ikke å bevise at kunden er ute av stand til å betale før krav kan fremmes under garantien. Dette gjør prosessen med å få betalt mer effektiv. Garantisten kan fortsatt fremme de samme innsigelsene som kunden, noe som betyr at eventuelle tvister kan føre til rettslige prosesser før utbetaling skjer.
Påkravsgaranti ("on-demand")
Umiddelbart oppgjør - Høy risiko for garantist
En påkravsgaranti gir leverandøren rett til å kreve utbetaling umiddelbart ved betalingsmislighold fra debitors side, uavhengig av eventuelle innsigelser. Denne garantivarianten gir klart størst sikkerhet for leverandøren, men innebærer en likviditetsrisiko for garantisten. Påkravsgarantier er særlig vanlige i internasjonale transaksjoner, der risikoen for betalingsproblemer kan være høyere.
Hva bør du tenke på?
Det første du som driver forretning bør tenke på er faktisk å kreve betalingsgarantier ved større leveranser. Det gjør at din egen risiko minimeres.
Så bør du vurdere hvilken garantitype du skal kreve. Husk på at det som gir selger større sikkerhet gir motsvarende større risiko for kjøpersiden. Her bør man etterstrebe den garantien som gir best balanse mellom partene mht sikkerhet og fleksibilitet.
Hør gjerne med Sticos for veiledning knyttet til de ulike garantitypene. Som abonnent på Sticos Oppslag har du fri tilgang til alle våre fageksperter, meld inn supportsak her.