Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Podkurs: Når ansatte slutter

- Advokat og rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

Loven stiller strengere krav når arbeidsgiveren avslutter arbeidsforholdet, enn når arbeidstakeren selv avslutter det. Men uansett hvem som bringer arbeidsforholdet til opphør, er det en del oppgaver det er viktig at arbeidsgiver sørger for blir utført.

Både arbeidsgiver og arbeidstaker kan avslutte et arbeidsforhold. Arbeidstaker har som oftest en fri adgang til å avslutte sitt arbeidsforhold. For arbeidsgiver derimot, oppstiller loven både krav om saklig begrunnelse og til fremgangsmåten, for å kunne bringe et arbeidsforhold til opphør.

Uavhengig av om det er arbeidsgiver eller arbeidstaker som bringer arbeidsforholdet til opphør, er det flere oppgaver som arbeidsgiver må sørge for blir utført. Eksempelvis må sluttdato og sluttårsak oppgis i a-meldingen, og det må foretas sluttoppgjør. Formålet med disse handlingene er blant annet å sørge for at arbeidstakeren får utbetalt det vedkommende har utestående hos arbeidsgiver, men også å sikre at arbeidstakeren ikke fortsetter å motta lønn etter arbeidsforholdets opphør. Det er ingen automatikk i at en arbeidsgiver har krav på å få feilutbetalt beløp tilbakebetalt fra arbeidstakeren. Om arbeidsgiver har krav på tilbakebetaling av feilutbetalt beløp, må avgjøres ut fra en rimelighets- og helhetsvurdering. Det er derfor ekstra viktig å forebygge at feilutbetaling skjer, slik at virksomheten ikke risikerer å tape penger.

Ved opphør av arbeidsforhold, må det også gjøres en gjennomgang av hvilke personopplysninger tilknyttet arbeidstakeren som kan slettes umiddelbart og hvilke som kan oppbevares lenger før de slettes.

Vil du vite mer om hvilke rettigheter og plikter som følger med når et arbeidsforhold avsluttes anbefaler vi vårt podkurs: «Når en ansatt slutter».

Podkurs skiller seg fra våre andre kurs ved at størstedelen av kurset består av en lydfil/pod som du lytter til, dette gjør det mulig for deg å gjennomføre store deler av kurset uten å være låst til en skjerm, eksempelvis kan du lytte og lære mens du går tur eller pakker inn presanger. Dersom du også utfører oppgavene i slutten av kurset, får du kursbevis. Revisorer og regnskapsførere kan i tillegg få godkjent etterutdanningstimer. Podkurset bestiller du på Sticos nettsider. Er du allerede kursabonnent hos oss, koster podkurset ingenting ekstra.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Følg Sticos på FacebookLinkedIn og meld deg på vårt nyhetsbrev.

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.