Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn
Den 1. juli 2024 ble arbeidsmiljølovens regler for prøvetid endret. Dette gjelder reglene for hvor lang prøvetid som kan avtales og når det kan avtales prøvetid på nytt.

Prøvetid i arbeidsforhold - viktige endringer i 2024

- Advokat og rådgiver i Sticos

Den 1. juli 2024 ble arbeidsmiljølovens regler for prøvetid endret. Dette gjelder reglene for hvor lang prøvetid som kan avtales og når det kan avtales prøvetid på nytt.

Formålet med prøvetiden er å gi arbeidsgiver en avgrenset periode til å vurdere om arbeidstakeren faktisk er egnet for stillingen. Når det er avtalt prøvetid, er arbeidsgiverens adgang til å si opp arbeidstakeren på grunn av manglende tilpasning til arbeidet, større enn ellers. Det er også anledning til å ha kortere oppsigelsestid i prøvetiden. I prøvetiden er oppsigelsestiden som hovedregel 14 dager.

Endring i hvor lang prøvetid som kan avtales

Prøvetid kan avtales i alle arbeidsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Men, i vurderingen av hvor lang prøvetid som kan avtales, er det nå av betydning om arbeidstakeren ansettes i fast eller midlertidig stilling.

Det kan avtales prøvetid for maksimalt 6 måneder ved både fast og midlertidig ansettelse. Men, ved midlertidig ansettelse kan uansett ikke prøvetiden overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet.

Ansettelsesforholdet må dermed ha en forventet varighet på ett år eller mer, for at det skal kunne avtales prøvetid på seks måneder.

Eksempler

  1. Nyansettelse i fast stilling, det kan avtales prøvetid på opptil 6 måneder.
  2. Nyansettelse i midlertidig stilling av seks måneders varighet, prøvetiden kan ikke være lenger enn tre måneder (halvparten av ansettelsesforholdets varighet).
  3. Nyansettelse i midlertidig stilling av 14 måneders varighet, prøvetiden kan ikke være lenger enn seks måneder.

Endringer i reglene for avtale om ny prøvetid

Det kan som hovedregel ikke avtales prøvetid på nytt dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling eller i en stilling som i det vesentlige er likeartet stillingen arbeidstakeren har hatt i samme virksomhet. Denne regelen gjaldt tidligere på ulovfestet grunnlag, men fremgår nå av arbeidsmiljøloven.

Om stillinger er likeartet må vurderes i hvert enkelt tilfelle. I en sak vurdert av Høyesterett, kom eksempelvis retten til at stillingen som telefonselger ikke var likeartet stillingen som pakkearbeider.

Forbudet mot å avtale ny prøvetid dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling eller i en stilling som i det vesentlige er likeartet, gjelder som hovedregel uavhengig av om arbeidstakeren har vært ansatt i en midlertidig eller en fast stilling, og uavhengig av om den nye stillingen er midlertidig eller fast.

Men, unntak kan gjelde dersom ansettelsen til arbeidstakeren endres fra midlertidig til fast, i slike tilfeller kan det avtales ny prøvetid dersom arbeidstakerens tidligere ansettelsestid og ny prøvetid samlet ikke overstiger seks måneder.

For eksempel, en arbeidstaker er ansatt som vikar for fire måneder og det er avtalt en prøvetid på to måneder. Én måned etter tiltredelsen beslutter arbeidsgiver at arbeidskraftbehovet er fast, og tilbyr den midlertidig ansatte en fast stilling. I et slikt tilfelle kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale at prøvetiden skal være seks måneder, regnet fra datoen da arbeidstakeren startet i den midlertidige stillingen. Dette fordi arbeidstakerens tidligere ansettelsestid (i dette tilfellet én måned) og ny prøvetid samlet da ikke overstiger seks måneder.


Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.