Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

6 praktiske tips ved omdanning til aksjeselskap

- Rådgiver i Sticos

Planlegg skattefri omdanning nå! Høsten er den beste tiden på året for å forberede skattefri omdanning. Her er 6 praktiske tips.

Skattefri omdanning av enkeltpersonforetak kan være en krevende prosess som byr på en del faglige problemstillinger, ikke minst på grunn av dårlig koordinering mellom regler for skatt, selskapsrett, bokføring og merverdiavgift. Her er 6 praktiske tips for å få en god prosess:

  1. Start planleggingen på høsten
  2. Stift et aksjeselskap med 30 000 i kontantinnskudd
  3. Ta kontakt med en revisor tidlig
  4. Kartlegg virksomheten og få oversikt over alle avtaler
  5. Orienter alle forretningskontakter om tidspunkt for omdanning
  6. Vær tidlig á jour med enkeltpersonforetakets regnskap per 31.12

Vi begrunner hvert av disse punktene i egne avsnitt nedenfor.

LÆR MER OM TEMAET MED VÅRT NETTKURS: Skattefri omdanning til aksjeselskap

1. Start planleggingen på høsten


Jo tidligere etter et årsskifte du greier å gjennomføre selve omdanningen, desto mer oversiktlig og lettere blir det å gjennomføre i praksis. Ved å planlegge omdanningen på høsten, er du klar til å overføre virksomheten til aksjeselskapet snarest mulig etter 1. januar.

En skattefri omdanning har alltid skattemessig virkning fra 1. januar. 

Men dette virkningstidspunktet gjelder kun skattemessig.  Regnskapsdokumentasjon som er stilet fra/til enkeltpersonforetaket i perioden mellom 1. januar og tidspunktet for overføring av driften til aksjeselskapet, må registreres i regnskapet til enkeltpersonforetaket, selv om de skal komme til inntekt/fradrag i skattemeldingen til aksjeselskapet. Jo tidligere på året overføringen av virksomheten skjer, desto enklere blir prosessen.

2. Stift et aksjeselskap med 30 000 i kontantinnskudd

Det er flere måter å foreta omdanningen på, men om du har 30 000 kroner tilgjengelig for å stifte aksjeselskapet med kontantinnskudd, vil dette være den mest praktiske måten å gjennomføre omdanningen på. Dette kan gjøres allerede før årsskiftet, og på denne måten vil du ha et organisasjonsnummer som du kan planlegge omdanningen ut fra. Forutsetningen er at selskapet ikke driver noen form for aktivitet før 1. januar. Omdanningen kan deretter skje så snart som mulig etter årsskiftet, enten ved en kapitalforhøyelse, eller ved at eier får en fordring på selskapet tilsvarende skattemessig verdi.

Alternativet til kontantstiftelse er å stifte aksjeselskapet med enkeltpersonforetaket som tingsinnskudd. Det bør imidlertid skje etter årsskiftet (og før 1. juli), ellers vil ikke omdanningen få skattemessig virkning før neste årsskifte, noe som er relativt upraktisk. Stiftelse med tingsinnskudd vil normalt ta lenger tid enn en kontantstiftelse, blant annet fordi verdsettelsen er mer krevende, og du mister muligheten til å informere kunder og leverandører om det nye organisasjonsnummeret før omdanningen gjennomføres. Vi anbefaler derfor kontantinnskudd.

LES OGSÅ: Spørsmål og svar om avvikling av AS

3. Ta kontakt med en revisor tidlig

Det er fortsatt krav til bekreftelser fra en revisor i forbindelse med skattefri omdanning. Dette gjelder selv om aksjekapitalen skytes inn i kontanter, hvor innskuddet bekreftes av en statsautorisert regnskapsfører, advokat eller finansinstitusjon, og selv om overføring av virksomheten ikke medfører kapitalutvidelse i selskapet. Skattereglene krever at det sendes med en erklæring fra en revisor ved rapportering av skattemeldingen for omdanningsåret, hvor revisor må bekrefte at de eiendelene som er overtatt ikke er ført opp i balansen med høyere beløp enn de virkelige verdiene. I tillegg kreves det selskapsrettslige uttalelser og bekreftelser fra revisor dersom det gjøres et tingsinnskudd ved stiftelsen eller senere kapitalforhøyelse. 

Jo tidligere revisor er involvert, desto lettere er det å sikre en effektiv gjennomføring med tilfredsstillende dokumentasjon.

4. Kartlegg virksomheten og få oversikt over alle avtaler

Bruk tiden i forkant av omdanningen til å kartlegge hvilke avtaler, eiendeler, rettigheter og forpliktelser virksomheten har, og hvilke konsekvenser det kan ha at aksjeselskapet skal overta dette. Virksomheten får et nytt organisasjonsnummer, og det må da inngås nye avtaler hvor aksjeselskapet trer inn som avtalepart i stedet for enkeltpersonforetaket. Motparten i avtalene er ikke uten videre forpliktet til å godta at avtalen overføres. Denne gjennomgangen må derfor foretas i forkant av omdanningen. Eksempler på avtaler som må kartlegges er:

  • leiekontrakter
  • leverandøravtaler
  • avtaler med bank, f.eks. lånekontrakter, herunder pantsettelser
  • justeringsrett-/forpliktelse
  • offentlige tillatelser (konsesjoner, løyver, bevillinger (f.eks skjenkerett), lisenser)
  • arbeidsavtaler
  • eiendeler registrert i ulike registre (eiendomsregister, bilregister, verdipapirregister)

I Sticos Oppslag finner du mer informasjon og praktiske maler for prosessen, se emnet Skattefri omdanning av EPF til AS. Har du ikke tilgang til Sticos Oppslag kan du prøve gratis! 


5. Orienter alle forretningskontakter om tidspunkt for omdanning

For å sikre at for eksempel at fakturaer stiles til riktig selskap, er det viktig at alle interessenter orienteres om det nye navnet og organisasjonsnummeret til virksomheten, og fra hvilket tidspunkt omdanningen skal gjelde. På denne måten slipper du mye ekstraarbeid for å sikre at dokumentasjonen tilfredsstiller bokføringsreglenes krav.

6. Vær tidlig á jour med enkeltpersonforetakets regnskap per 31.12

Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, må det dokumenteres at eiendeler mv. ikke føres opp i balansen til høyere verdi enn virkelig verdi, og dette skal bekreftes av en revisor. Det mest praktiske er å foreta omdanningen så nært opp til 1. januar som mulig, og det er også lettere å ha kontroll på at det ikke har skjedd vesentlige endringer i verdiene etter rapporteringen. Et ajourført regnskap er et nødvendig underlag for å gjennomføre omdanningen.

Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.