Avskåret fradragsrett for merverdiavgift
Det er rett til fradrag for merverdiavgift ved anskaffelse av varer og tjenester til bruk i en merverdiavgiftspliktig virksomhet. Det er imidlertid visse begrensninger i denne fradragsretten. Nedenfor omtales enkelte særregler som avskjærer fradragsretten.
Sticos Oppslag er et uunnværlig verktøy for deg som jobber med regnskap, lønn, merverdiavgift, skatt eller personal. Prøv gratis!
Hovedregelen
Merverdiavgiftsloven § 8-1 er en generell fradragsbestemmelse som gir fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser som avgiftssubjekter gjør til bruk i den merverdiavgiftspliktige virksomheten. Med merverdiavgiftspliktig virksomhet menes virksomhet som har omsetning som ikke er unntatt fra merverdiavgiftsloven etter noen av bestemmelsene i kapittel 3 (§§ 3-2 til 3-20).
Vilkåret om at anskaffelsen skal være «til bruk i» merverdiavgiftspliktig virksomhet er nærmere presisert i lovforarbeider og rettspraksis. Det legges særlig vekt på følgende momenter:
• Anskaffelsen må være relevant for virksomhetens omsetning som omfattes av merverdiavgiftsloven
• Anskaffelsen må være en innsatsfaktor ved salg av merverdiavgiftspliktige ytelser
• Innsatsfaktoren må ha en naturlig og nær tilknytning til merverdiavgiftspliktig omsetning
Avskåret fradragsrett
Merverdiavgiftsloven § 8-3 avskjærer fradragsretten for inngående merverdiavgift på spesielle varer og tjenester til nærmere angitte formål, selv om disse er anskaffet til bruk i den merverdiavgiftspliktige virksomheten. Eksempler på slike formål kan være representasjon eller velferdstiltak for ansatte.
Bruk av varer og tjenester til slike formål blir med andre ord ansett som endelig forbruk. Kontrollmessige hensyn og ønsket om å hindre misbruk har vært bestemmende ved utformingen av bestemmelsen.
Servering
Det er ikke fradragsrett for inngående merverdiavgift på omkostninger vedrørende servering. Fradragsnektelsen omfatter kafe/restaurantregninger og gjelder både kunder og ansatte. Videre er det ikke fradrag for merverdiavgift på leie av selskapslokaler i forbindelse med servering. Heller ikke ved innkjøp av overtidsmat, eller servering i tilknytning til møter, kurs mv. er det fradragsrett for påløpt inngående merverdiavgift.
Kunst og antikviteter
Det er ikke fradragsrett for merverdiavgift ved anskaffelser av kunst og antikviteter, selv om det dreier seg om kunst til utsmykning av arbeidsplassen. «Kunst» gis her samme innhold som begrepet «kunstverk» i merverdiavgiftslovens forstand. Med «kunstverk» menes:
• malerier, tegninger og pasteller utført helt for hånd samt collager (materialbilder) og lignende
• originale stikk, avtrykk og litografier
• originale skulpturer og statuer, uansett materiale
• håndvevde tapisserier, billedvev – originale, nummererte og signerte gobelinvevde veggtepper
• kunstneriske fotografier
Det er bare originale kunstverk som omfattes av fradragsnektelsen for merverdiavgift. Som antikviteter anses varer som er mer enn hundre år gamle.
Registrerte næringsdrivende som omsetter kunst og antikviteter i sin virksomhet, har likevel fradragsrett for inngående merverdiavgift på slike anskaffelser. Det samme gjelder for museer og gallerier som omsetter merverdiavgiftspliktige billettinntekter.
Kost og naturalavlønning
Fradragsretten for merverdiavgift er avskåret ved kjøp av varer og tjenester som skal brukes til kost og naturalavlønning til virksomhetens innehaver, ledelse, ansatte og pensjonister. Det samme gjelder overfor innleid personell.
Uttrykket «naturalavlønning» innebærer at diverse anskaffelser av mer sosial art til gode for de ansatte ikke gir fradragsrett. Det dreier seg om velferdslignende tiltak som i det alt vesentlige anvendes av de ansatte og ikke i forbindelse med bedriftens kjernevirksomhet. Selv om slike tiltak kan væretil nytte for bedriften og dermed må anses til bruk i virksomheten, vil likevel karakteren av forbruk være dominerende.
Restaurantbesøk med ansatte, julebord, sommerfest og lignende er således ikke fradragsberettiget for merverdiavgift.
En aktør som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret for billettinntekter på idrettsarrangementer, vil ikke ha rett til fradrag for merverdiavgift på kost og drikke til bruk for spillere under kamper og treninger.
Videre vil det ikke være rett til fradrag for merverdiavgift på arbeidstøy som de ansatte overtar eiendomsretten til. Fradrag gis her kun for arbeidsantrekk som brukes av de ansatte av vernehensyn, og arbeidstøy som eies og holdes av bedriften.
Bestemmelsen er av kontrollmessige grunner utformet generelt slik at det ikke skal være nødvendig å ta stilling til formålet med slikt forbruk.
Representasjon
Fradragsretten er avskåret når varer og tjenester anskaffes til representasjon. Bestemmelsen omfatter alle utgifter i forbindelse med representasjon både overfor kunder, leverandører, samarbeidspartnere og ansatte og gjelder for eksempel julebord, jubileer mv.
Gaver og varer/tjenester til utdeling i reklameøyemed
Det er ikke fradragsrett for merverdiavgift på gaver, samt varer og tjenester til utdeling i reklameøyemed. Fradragsretten er i utgangspunktet avskåret selv om anskaffelsen gjelder innkjøp av T-skjorter, caps, bager, almanakk, kalendere o.l. påtrykt bedriftens logo for utdeling til ansatte, kunder og forretningsforbindelser.
Fradragsnektelsen omfatter ikke varer eller tjenester av bagatellmessig verdi. Med bagatellmessig verdi menes 100 kr eller mindre, og refererer seg til alminnelig omsetningsverdi inklusiv merverdiavgift. Det er verdien av den enkelte enhet som er avgjørende for beløpsgrensen.
Fradragsnektelsen gjelder heller ikke varer som skal brukes til gaver eller til utdeling i reklameøyemed i utlandet. Det er en forutsetning at utførselen dokumenteres på tilsvarende måte som annen utførsel av varer.
Fast eiendom som skal dekke bolig- eller velferdsformål
Fradragsretten for merverdiavgift er avskåret når varer og tjenester anskaffes til bruk ved arbeid på og drift av fast eiendom som skal dekke boligbehov, fritids-, ferie- eller andre velferdsbehov, herunder løsøre og utstyr til slike eiendommer. Fradragsnektelsen rammer dermed både arbeidsgivers anskaffelse av sekundærbolig for pendlere, men også firmahytter og andre fritidseiendommer uten hensyn til om disse er eid eller leies inn.
Fradragsnektelsen gjelder ikke oppføring og vedlikehold av bedriftskantiner samt løst inventar til disse.
Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn