Det reises mye i jobbsammenheng, både til og fra jobb og i forbindelse med selve utførelsen av jobben. Arbeidsgiver dekker som hovedregel kostnadene når reisen foretas i jobbsammenheng, såkalt tjenestereise. Ved enkelte tilfeller dekker også arbeidsgiver kostnadene for arbeidstakerne for å komme seg til og fra jobb, såkalt arbeidsreise. Men hva med fradragsretten for inngående merverdiavgift på reisekostnadene – får virksomheten fradrag?
Skille mellom arbeids- og tjenestereise
Du har kun rett på fradrag når anskaffelsen er til bruk i den avgiftspliktige virksomheten. Dette gjelder også for reisekostnader pådratt i jobbsammenheng.
I følge Skattedirektoratet (Skattedirektoratets meldinger SKD 2/13) er det et klart skille mellom arbeidsreise og tjenestereise med hensyn til fradragsretten.
Arbeids- eller yrkes/tjenestereise
En arbeidsreise er blant annet en:
- Reise mellom hjem og fast arbeidssted
- Reise mellom faste arbeidssteder
En yrkes-/tjenestereise er blant annet en:
- Reise mellom bolig og ikke-fast arbeidssted
- Reise mellom fast arbeidssted og ikke-fast arbeidssted
- Reise mellom ikke-faste arbeidssteder
- Reise med overnatting utenfor boligen, når overnattingen skjer av hensyn til arbeidet
- Besøksreiser til hjemmet anses derimot ikke som yrkesreise
Les mer om dette i Finansdepartementets skatteforskrift §§ 6-44-12 og 6-44-13.
Den skattemessige behandlingen av reiseutgifter er ikke er avgjørende for fradragsretten for merverdiavgift.
Fast eller ikke-fast arbeidssted
Om reisen er en arbeids- eller en tjenestereise vil avhenge av om reisen skjer til et fast eller et ikke-fast arbeidssted.
Fast arbeidssted er der man normalt utfører sitt arbeid og det vil være der arbeidet skjer regelmessig og med en viss hyppighet. Man kan ha flere faste arbeidssteder men det må være en mer eller mindre begrenset krets av mulige reisemål/oppmøtesteder for arbeidstakeren. Dette har særlig betydning for for bygg- og anleggsbransjen.
Kjennetegnet til et ikke-fast arbeidssted er at arbeidsstedet fremstår som sporadisk og/eller situasjonsbestemt. Dette vil typisk være håndverkerens reise til privat husstand for å utføre tjenester, konsulentens reise til klienten eller en advokats reise til domstolen for å prosedere en sak. Det samme gjelder reiser til møter, kurs eller lignende der arbeistaker deltar.
Reise mellom hjem og fast arbeidssted
Reiser mellom hjem og fast arbeidssted er ikke fradragsberettiget selv om virksomheten dekker kostnadene. Reisen anses som privat. At arbeidstakeren har flere oppmøtesteder er uten betydning for vurderingen om det foreligger en arbeidsreise. Skattedirektoratet antar at utreise som skjer regelmessig til ulike forretnings- og driftsenheter innenfor en virksomhet er arbeidsreiser.
(1) Er man bosatt i Trondheim og jobber tre dager i uken ved hovedkontoret i Trondheim og dagpendler to dager i uken til filialene i henholdsvis Oslo og Bergen, vil alle de tre stedene avgiftsrettslig være å anse som fast arbeidssted. Følgelig vil det ikke foreligge fradragsrett da reisene blir å anse som privatreiser.
Hvis man blir innkalt til virksomhetens lokaler utenom ordinær arbeidstid av ekstraordinære grunner som for eksempel å rydde etter en brann i lokalene, vil reiseutgiftene (drosjeregning ol) være fradragsberettiget som virksomhetsreise.
Reiser mellom hjem og et ikke-fast arbeidssted
Det er fradragsrett for inngående merverdiavgift på reisekostnader når reisen skjer mellom hjemmet og ikke-fast arbeidssted.
(2) Reiser man fra hjemmet sitt i Trondheim til kunder i Oslo og Sandefjord vil begge reisene bli ansett å være fradragsberettiget virksomhetsreise mellom hjem og ikke-fast arbeidssted. Også en reise mellom hovedkontor og filialer vil kunne være fradragsberettiget virksomhetsreiser dersom arbeidet ute hos filialene fremstår som sporadisk og/eller situasjonsbestemt.
(3) Dersom arbeidstakeren i eksempel (1) ovenfor i stedet reiser til to tilfeldige kunder i Oslo og Bergen vil reisene dit normalt bli å anse som tjenestereise med fradragsrett, mens bare reisen til hovedkontoret i Trondheim vil være en privatreise.
Når virksomheten betaler reiser for ansatte som skal delta på kurs, seminarer o.l. vil kostnadene som hoevedregel bli å regne som en virksomhetskostnad med rett til fradrag.
Reiser mellom flere arbeidssteder - dagsreiser
Reiser mellom flere ikke-faste arbeidssteder vil som hovedregel være fradragsberettiget virksomhetsreise. Så lenge reisen er til og fra et ikke-fast arbeidssted – typisk til en kunde, vil både utreise og hjemreise være fradragsberettiget.
Dagreiser mellom ikke-faste arbeidssteder vil være virksomhetsreiser med fradragsrett for påløpt merverdiavgift på reisekostnadene. Det samme vil gjelde hvis reisen skjer mellom fast arbeidssted og ikke-fast arbeidssted men i disse tilfellene må man vurdere hvorvidt deler av reisen likevel er en privatreise. Det vil i så fall bare være mer-reisen som vil være fradragsberettiget. La oss vise dette ved et eksempel:
(4) En person er bosatt i Trondheim. Hun reiser fra sitt hjem til kunde i Bergen. Samme dag reiser hun videre til sitt faste arbeidssted som er hovedkontoret i Oslo. I utgangspunktet er begge reisene virksomhetsreise, men fordi reisen samlet sett er en reise fra hjem til fast arbeidssted, Trondheim – Oslo men via Bergen, mener Skattedirektoratet at bare merverdiavgift på mer-reisen som følge av kundebesøket kan fradragsføres.
Reiser mellom flere faste arbeidssteder vil som hovedregel være fradragsberettiget. Dette så lenge reisen mellom arbeidsstedene og til/fra hjemmet skjer samme dag.
Er man i tvil om reisens status kan et moment i vurderingen være om det ville vært naturlig om den ansatte hadde betalt reisen selv.
Bli trygg på regelverket med vårt netkurs: Fradragsrett for merverdiavgift på reisekostnader.
Overnatting i tilknytning til reiser
Det er som hovedregel ikke fradragsrett for inngående avgift på overnatting i tilknytning til en arbeidsreise. Lang reisevei eller at arbeidsstedet er i utlandet gir i seg selv ikke grunnlag for fradragsrett for overnattingen.
Overnatting i tilknytning til virksomhetsreiser er som hovedregel fradragsberettiget.
Kreves det en eller flere overnattinger i forbindelse med reise mellom hjem og arbeidssted, må overnattingen vurderes selvstendig i forhold til fradragsretten.
(5) En arbeidstaker reiser fra sin bolig i Trondheim til en kunde i Oslo. Hun overnatter i Oslo før hun reiser videre til sitt faste arbeidssted i Stavanger. På grunn av overnattingen må disse to reisene ses på isolert. Det vil ikke være naturlig å se på den siste reisen som fortsettelse av reisen hjemmefra. Fradragsretten kan i dette tilfellet ikke begrenses til mer-reisen. Dette stiller seg annerledes ved reiser som foretas samme dag.
(6) Denne gangen reiser hun hjemmefra og til virksomhetens filial i Oslo, som også er hennes faste arbeidssted. Hun overnatter i Oslo. Denne reisen blir en privatreise og må ses isolert på grunn av overnattingen. Reisen videre dagen etter til fast arbeidssted i Stavanger vil ifølge direktoratet ikke bli å anse som en privatreise. Dette i motsetning til hvor reisen foretas samme dag.
(7) Før hun reiser hjemover overnatter hun i Stavanger og reiser til en kunde i Bergen og overnatter også i Bergen for så å reise hjem til Trondheim. På grunn av overnattingene må hver reise sees på isolert. Reisen hjem fra Bergen blir derfor en reise fra et ikke fast arbeidssted og vil være en tjenestereise med fradragsrett. Også reisen mellom Bergen og Stavanger ansees som en tjenestereise med fradragsrett.