Fortrinnsretten griper inn i arbeidsgivers adgang til fritt å velge hvem som skal ansettes. Formålet med fortrinnsretten er å bidra til et effektivt stillingsvern. Bestemmelsen skal forhindre at virksomheten benytter seg av kortvarige driftsinnskrenkninger eller omorganiseringer for å skifte ut arbeidsstokken.
For deg som jobber i kommune eller fylkeskommune anbefaler vi Sticos Oppslag Kommune.
Vilkår for fortrinnsrett
Arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, har på visse vilkår, fortrinnsrett til ny ansettelse. Fortrinnsretten gjelder også for arbeidstakere som har akseptert et tilbud om redusert stilling i stedet for en oppsigelse.
En arbeidstaker som blir sagt opp på grunn av eget forhold, eller som sier opp selv, har ikke fortrinnsrett. Ved inngåelse av sluttavtaler kan det avtales at arbeidstakeren ikke skal beholde fortrinnsretten. For å ha fortrinnsrett må arbeidstakeren ha vært ansatt i til sammen 12 måneder i virksomheten i løpet av de siste to årene. Ansettelsen trenger ikke å ha vært sammenhengende.
Fortrinnsrettens varighet
Arbeidstakeren har fortrinnsrett fra oppsigelsestidspunktet, det vil si når oppsigelsen har kommet frem til den ansatte, og i ett år fra utløpet av oppsigelsestiden.
Last ned gratis e-bok: Dette må du vite før du skal si opp en arbeidstaker
Fortrinnsrettens omfang og kvalifikasjonskrav
Fortrinnsretten gjelder som utgangspunkt for ledige stillinger i egen virksomhet. Men, dersom virksomheten en del av et konsern vil fortrinnsretten også gjelde for ledige stillinger i andre virksomheter i konsernet.
Arbeidsmiljøloven angir ikke uttrykkelig hvilke situasjoner som utløser fortrinnsrett. Utgangspunktet er at arbeidstaker har fortrinnsrett når virksomheten/konsernet skal foreta en ny ansettelse i en stilling. Dette vil si at interne omplasseringer ikke utløser noen fortrinnsrett. Dersom arbeidsgiver har behov for arbeidstakere, men ikke ønsker å ansette noen, utløser ikke dette en fortrinnsrett.
Arbeidstaker har fortrinnsrett til stillinger som vedkommende er kvalifisert for. Utgangspunktet for vurderingen av om arbeidstaker er kvalifisert, er de krav til kompetanse og personlig egnethet som er nødvendige for stillingen. Slike krav kan for eksempel fremgå av en stillingsannonse. Arbeidsgiver kan imidlertid ikke stille krav i en stillingsannonse for å unngå at enkelte arbeidstakere kan benytte fortrinnsretten. Fortrinnsretten må vurderes ut fra arbeidsgiverens reelle behov, ikke nødvendigvis ut fra det behov som arbeidsgiveren har formulert. Det kan ikke kreves at faglige og personlige forutsetninger må ligge på et høyere nivå enn det som må anses som normalt eller gjennomsnittlig for vedkommende stilling.
Midlertidig ansatte
Arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt og som på grunn av virksomhetens forhold ikke får fortsatt ansettelse, har også fortrinnsrett. Dette gjelder ikke for ansatte som er i vikariat. Med vikariat menes en person som arbeider i stedet for en (eller flere andre) som er fraværende fra stillingen.
Tilbud om stilling
Arbeidstaker må selv følge med på eventuelle ledige stillinger som vedkommende kan ha fortrinnsrett til.
Dersom arbeidsgiver har flere arbeidstakere med fortrinnsrett, må det foretas en saklig utvelgelse om hvem som skal tilbys stillingen. Arbeidsgiver plikter å følge de samme kriteriene som ved den forutgående nedbemanningen. Dette gjelder imidlertid ikke ved konkurs, offentlig skifte av insolvent dødsbo eller ved overdragelse av virksomhet etter at det er åpnet gjeldsforhandlinger. I disse tilfellene står den som fortsetter virksomheten fritt til å velge blant fortrinnsberettigede.
Dersom arbeidstaker får tilbud om ny ansettelse i en passende stilling, og ikke aksepterer tilbudet innen 14 dager etter mottakelsen av tilbudet, bortfaller fortrinnsretten. Dersom arbeidstaker får et tilbud om stilling i et av konsernets virksomheter, og takker nei, vil fortrinnsretten til stillinger i konsernet falle bort. Arbeidstaker opprettholder fremdeles fortrinnsrett til stilling i egen virksomhet til et ev. tilbud gis.
Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn