Hopp til innhold
Sticos logo
Logg inn

Foreldelsesregler for OTP-krav endres av Høyesterettsdom

- Rådgiver i Sticos

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn ett år gammel og innholdet kan være utdatert.

En dom fra Høyesterett endrer reglene for når krav knyttet til OTP (obligatorisk tjenestepensjon) kan anses som foreldet. “Høyesterett har tatt et annet standpunkt enn lagmannsretten når det gjelder tidspunktet for å melde inn ansattes innskudd og medlemskap i OTP-ordningen."

Saken gjaldt en musiker som hadde spilt konserter i mange år. I lagmannsretten ble det avgjort at musikeren hadde vært fast ansatt fra 2013 og ikke oppdragstaker som han først ble behandlet som. Dette innebar at arbeidsgiver da hadde plikt til å melde arbeidstakeren inn i arbeidsgivers OTP-ordning.

Høyesterett vurderte spørsmålet om foreldelse i denne saken, spesielt knyttet til kravet om betaling av innskudd til OTP som ville følge av innmeldingen i pensjonsordningen.  

Avgjørelsen fra Høyesterett er at kravet om betaling av innskuddet, som følger av innmeldingen, var en fordring som foreldes løpende. Dette hadde betydelige konsekvenser for når innmelding kunne skje. Høyesterett fastslo at innmelding i pensjonsordningen først kunne skje fra et tidspunkt som lå tre år før foreldelsen ble avbrutt ved stevning. Dette stod i kontrast til tidspunktet for fast ansettelse, som arbeidsgiver mente skulle være tidspunktet for innmeldingen i OTP-ordningen.

Denne avgjørelsen innebærer en betydelig konsekvens for arbeidsgivere og ansatte i lignende situasjoner. Arbeidstaker får manglende pensjonsinnskudd og arbeidsgiver får endel oppretting i a-melding i forhold til riktig rapportering av arbeidsforhold og lønnsbeskrivelse samt utgifter til pensjon.

Lær mer om OTP med vårt nettkurs: Pensjon i arbeidsforhold

 

Hold deg oppdatert på relevant fagstoff

Våre nyhetsbrev inneholder aktueltsaker, produktinformasjon, invitasjoner til relevante kurs, seminarer og frokostmøter, samt gode råd og tips.