EU har ambisiøse mål for bærekraft og grønn omstilling, men anerkjenner samtidig behovet for å redusere administrative byrder for næringslivet. Som en respons på dette presenterte EU-kommisjonen Omnibus-forslaget 26. februar. Dette er en pakke med forenklinger som tar sikte på å redusere rapporteringsbyrden med 25 % for store foretak og 35 % for små og mellomstore bedrifter (SMB).
Foreløpig vet vi ikke hva det endelige utfallet av foreslåtte endringer blir, og forslagene skal nå behandles av relevante organer i EU. Endringer må også implementeres i norsk rett før de får virkning.
Meld deg på gratis webinar om endringene i bærekraftsrapporteringen.
Hovedendringer i rapporteringskravene
Omnibus-forslaget introduserer flere vesentlige endringer i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU-taksonomien og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Her er noen av de viktigste endringene innen CSRD:
Høyere terskelverdier og redusert omfang av rapporteringspliktige foretak
Kun selskaper med over 1000 ansatte og enten over 50 millioner euro i omsetning eller 25 millioner euro i balansesum blir rapporteringspliktige. Dette gjelder uavhengig av om foretaket er av allmenn interesse eller ikke.
Forenklinger i ESRS-standardene
Kommisjonen forventes å revidere og forenkle eksisterende standarder for bærekraftsrapportering (ESRS). Det vil fortsatt være krav til dobbel vesentlighetsanalyse, flere forenklinger forventes i ESRS:
- Fjerne de minst relevante opplysningskravene for brukerne
- Legge større vekt på kvantitative datapunkter.
- Tydeligere skille mellom obligatoriske og frivillige datapunkter.
Utsettelse av implementering
Foretak med rapporteringsplikt for regnskapsåret 2025 kan få utsettelse til 2027, med rapportering i 2028, og foretak med rapporteringsplikt for regnskapsåret 2026 kan få utsettelse til 2028, med rapportering i 2029.
Frivillig standard for mindre foretak
En frivillig standard (VSME) utvikles for foretak som ikke omfattes av CSRD. Kommisjonen vil be EFRAG om å prioritere utviklingen av denne standarden slik at de foretakene som ønsker å rapportere på bærekraft frivillig kan benytte seg av denne. Det foreslås at den frivillige standarden etterhvert skal implementeres som en delegert rettsakt, sannsynligvis da forskrift i Norge.
Redusert verdikjederapportering
Store selskaper kan ikke lenger kreve ESG-data fra underleverandører i sin verdikjede utover det som spesifiseres i de frivillige standardene (VSME).
Bortfall av krav til sektorspesifikke standarder
Stoppe utviklingen og adgangen til å vedta sektorspesifikke standarder.
Attestasjon
Forslaget legger opp til at bærekraftsrapporten fortsatt skal attesteres med moderat sikkerhet. Planen om overgang til attestasjon med betryggende sikkerhet utgår. Selskaper som rapporterer etter den frivillige standarden (VSME) vil fortsatt ikke være pålagt attestasjon.
Standard for bærekraftsrapportering for noterte små og mellomstore foretak (LSME) utgår
Denne utgår som følge av at små og mellomstore noterte foretak ikke får rapporteringsplikt.
Om du vil ha enkel tilgang til oppdatert regelverk om bærekraftsrapportering bør du bruke Sticos Oppslag og Zipp.
Hva betyr dette for norske virksomheter?
Omnibus-forslaget kan lette rapporteringsbyrden for mange virksomheter, men bærekraft blir ikke mindre viktig. Investorer, banker, kunder, leverandører og andre interessenter vil fortsatt kreve innsikt i selskapenes strategier for grønn omstilling. Selv om enkelte virksomheter ikke lenger omfattes av rapporteringsplikten, og verdikjederapporteringen foreslås redusert, vil forventningene om å levere bærekraftsinformasjon i verdikjeden bestå – enten som underleverandør til en rapporteringspliktig aktør eller ved søknad om finansiering. Omnibuspakken foreslår at disse opplysningene skal begrenses til de som følger av VSME-standarden, noe som særlig beskytter små og mellomstore foretak (SMB) mot uforholdsmessig omfattende rapporteringskrav.
Arbeid med bærekraft med utgangspunkt i frivillig standard vil være av verdi for både de som ikke er rapporteringspliktige og de som kan bli det. Det setter rammen for det man må svare ut til interessenter.
Meld deg på vårt gratis webinar 25. mars hvor vi ser nærmere på hvordan de foreslåtte endringene kan påvirke din virksomhet, og for å få oversikt over den frivillige standarden.