Dette handler om ulike typer fullmakter som gir personer rett til å opptre på vegne av selskapet. De viktigste fullmaktstypene er: Styrets representasjonsrett, daglig leders stillingsfullmakt, signaturrett og prokura.
Styrets representasjonsrett
Styret har det overordnede ansvaret for organisering og forvaltning av selskapet. Og, som det heter i aksjeloven § 6-30, er det styret som “representerer selskapet utad”. Det betyr at det samlede styret må opptre, og signere avtalen, for at selskapet skal være bundet. Eksempelvis kan styreleder ikke opptre på egen hånd, såfremt det ikke er gitt særlig fullmakt eller signatur.
I mange tilfeller vil det være lite praktisk om styret må opptre samlet for å inngå en avtale. Derfor har styret anledning til å delegere myndighet til andre gjennom fullmakter.
Daglig leders stillingsfullmakt
Daglig leder ansettes av styret, og står for den daglige ledelsen av selskapets virksomhet. Etter aksjeloven begrenses daglig leders myndighet mot saker av “uvanlig art eller stor betydning”. Altså har daglig leder fullmakt til å binde selskapet i alle saker som omhandler selskapets daglige drift, som eksempelvis å inngå ordinære avtaler med leverandører.
Saker av uvanlig art eller stor betydning ut fra selskapets forhold skal avgjøres av styret.
Signaturrett
Styret kan tildele rett til å signere på vegne av selskapet, såkalt signaturrett, til en eller flere personer, alene eller i fellesskap. Signaturretten skal registreres i Foretaksregisteret. De signaturberettigede får i kraft av denne fullmakten myndighet til å forplikte selskapet gjennom sin signatur.
Prokura
Styret kan også tildele prokura. En prokurist har myndighet til å opptre og signere på vegne av selskapet i disposisjoner som faller innenfor selskapets formål, med unntak av overdragelse eller pantsettelse av fast eiendom og realregistrert løsøre. Prokuristen kan heller ikke opptre som part på vegne av selskapet.
Den som signerer med prokura skal gjøre en tilføyelse til signaturen som viser prokuraforholdet, som “pr prokura, p.p. eller lignende. Prokura må registreres i Foretaksregisteret for å ha gyldighet overfor tredjemann.
Alminnelige fullmakter
Styret har også anledning til å gi spesifikke fullmakter til eksempelvis ansatte for bestemte oppgaver eller disposisjoner. Dette kan være enkeltstående fullmakter eller mer generelle innenfor et avgrenset område, og kan følge av intern delegasjon av myndighet.
Denne type fullmakter kan ikke registreres i Foretaksregisteret. Det er derfor hensiktsmessig for partene om fullmakten dokumenteres. Forøvrig reguleres rettsvirkningene av fullmakten av de alminnelige fullmaktsreglene i avtaleloven.