Tilsyn gjennomført av Finanstilsynet viser svakheter i etterlevelsen av regelverket blant regnskapsførere og revisorer. Usikkerheten om hva som kreves for å bestå et tilsyn uten påpekninger og gebyrer, er påtakelig.
Bli med på livekurs 18. september: Regnskapsførers rolle: Hvitvasking og rapportering
Mange i bransjen forsøker å navigere disse utfordringene ved å bruke standardiserte verktøy og maler. Men selv om disse verktøyene kan være nyttige, har de sine svakheter. De tar ikke hensyn til de unike behovene i hver kundeportefølje eller de spesifikke risikoene din virksomhet står overfor. Finanstilsynets rapporter viser tydelig at sjekklister og maler alene ikke gir noen garanti for godkjennelse. Det er du som rapporteringspliktig som må ta eierskap til rutinene og risikoene – det er din plikt å sørge for forsvarlig risikovurdering og håndtering.
Det er også bekymringsfullt at mange ser ut til å plassere kundene sine i lav- eller middels risikokategori, uten at det ligger reelle vurderinger bak. For hver risikovurdering bør det knyttes kommentarer eller begrunnelser som dokumenterer hvorfor vurderingen er satt slik den er satt. . Å drive en regnskapsvirksomhet innebærer uunngåelig risiko. Men risiko er ikke noe som skal unngås – det er noe som må håndteres og synliggjøres. Risikoen i virksomheten, kundene og oppdragene er som troll; hvis de får leve i mørket, vokser de seg større og farligere. Bare ved å bringe dem fram i lyset kan vi kontrollere dem.
Er du forberedt på å møte hvitvaskingsregelverket med den innsikten og grundigheten som kreves? Onsdag 18. september kl. 09 holder vi livekurs om Regnskapsførers rolle: Hvitvasking og rapportering
Her får du innsikt i regelverket og lærer hvordan du best kan beskytte din virksomhet – og din integritet.
Ikke la usikkerhet styre din praksis. Klikk her for å lese mer og melde deg på kurset.