Verdsettelse og måling er sentrale prosesser i kommuneregnskapet, da de fastsetter beløpet en post skal regnskapsføres til i balansen eller i drifts- og investeringsregnskapet. Disse prosessene henger tett sammen med de grunnleggende prinsippene for kommuneregnskapet. Selv om regnskapet er finansielt orientert, er det også basert på gjennomførte transaksjoner. Den opprinnelige transaksjonen skal regnskapsføres til verdien av vederlaget på transaksjonstidspunktet, altså historisk kost. Dette er operasjonalisert gjennom vurderingsreglene i Forskrift om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner mv §§ 3-2 til 3-3.
Anordningsprinsippet og historisk kost
Anordningsprinsippet tilsier at historisk kost er det naturlige utgangspunktet for måling av verdier i kommuneregnskapet. Dette prinsippet innebærer at transaksjoner skal regnskapsføres når de skjer, uavhengig av når betalingen finner sted. Historisk kost gir en objektiv og etterprøvbar verdi basert på faktiske transaksjoner.
Alternative målemetoder
Selv om historisk kost er hovedregelen, benyttes også andre måter å fastsette verdier på i kommuneregnskapet. Disse alternative målemetodene er ulike tilnærminger for å måle virkelig verdi. God kommunal regnskapsskikk regulerer når de ulike målemetodene er aktuelle.
Oversikt over målemetoder:
- Historisk kost
- Gjenanskaffelseskost
- Markedsverdi (dagens salgspris)
- Realisasjonsverdi (estimert fremtidig salgspris)
- Nåverdi av fremtidige kontantstrømmer
Gjenanskaffelseskost
Gjenanskaffelseskost kan være aktuelt ved nedskrivning av varige driftsmidler. Dette innebærer å verdsette eiendeler til kostnaden ved å erstatte dem med tilsvarende eiendeler i dagens marked.
Markedsverdi
Markedsverdi er relevant ved måling av eiendeler og gjeld hvor det finnes et aktivt marked, for eksempel ved verdsettelse av børsnoterte aksjer og andre finansielle instrumenter.
Realisasjonsverdi
Realisasjonsverdi brukes ved verdsettelse av fordringer og utlån, og representerer den estimerte salgsprisen på et fremtidig tidspunkt.
Nåverdi av fremtidige kontantstrømmer
Nåverdi er aktuelt når det er lang tid mellom balansedagen og det fremtidige oppgjørstidspunktet, og innebærer diskontering av fremtidige kontantstrømmer til dagens verdi.
Pålitelighet vs. relevans
I kommuneregnskapet skal pålitelighet tillegges stor vekt. Generelt anses historisk kost som mer pålitelig enn virkelig verdi, mens virkelig verdi ofte betraktes som mer relevant i andre sammenhenger. I kommuneregnskapet er det imidlertid ikke gitt at virkelig verdi er mest relevant, da formålet med regnskapet primært er å kontrollere gitte bevilgninger snarere enn å estimere fremtidige kontantstrømmer.
Vektleggingen av pålitelighet innebærer en begrenset bruk av måling til virkelig verdi. Skjønnsmessige vurderinger er ofte vanskeligere å anvende på en kommune enn på en privat bedrift, spesielt når det gjelder fastsettelse av virkelig verdi på kommunale bygninger og utstyr.
Bruk av virkelig verdi ved urealisert tap og gevinst
I noen tilfeller kan virkelig verdi likevel benyttes som målemetode. Reglene om måling tillater bruk av virkelig verdi ved urealisert tap. Forskrift om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner mv § 3-3 første ledd åpner i spesielle tilfeller også for bruk av virkelig verdi ved urealisert gevinst.
Dette har sammenheng med at regnskapsreglene ikke skal være utformet slik at det oppstår muligheter for å manipulere og påvirke regnskapsstørrelser ut fra særinteresser. Ved å legge vekt på pålitelighet stilles det krav til at informasjonen er nøytral. For eiendeler som omsettes på effektive markedsplasser, er det liten forskjell mellom realiserte og urealiserte verdier, noe som kan åpne for manipulasjon av resultatet uten endring av de økonomiske realitetene. Ved bruk av virkelig verdi behandles derfor urealiserte gevinster og tap symmetrisk.
Konklusjon
Valg av målemetode i kommuneregnskapet er avgjørende for å sikre pålitelig og nøytral informasjon. Historisk kost er det foretrukne utgangspunktet på grunn av sin pålitelighet, men alternative metoder som virkelig verdi benyttes der det er relevant og forsvarlig. Vektleggingen av pålitelighet over relevans reflekterer kommuneregnskapets primære formål om å kontrollere bevilgninger og sikre ansvarlig forvaltning av offentlige midler.