De nye veilederne, som ble publisert av Finanstilsynet 23. desember 2019, forklarer hvordan regnskapsførere og revisorer skal etterleve hvitvaskingsloven som kom i 2018.
I Sticos Oppslag finner du alt du trenger å vite om hvitvaskingsloven. Prøv gratis her.
- Inntil nå så har det vært den gamle veilederen fra 2017 bransjen har forholdt seg til. Mye er likt, men vi ser at de nye rundskrivene har enda tydeligere fokus på regnskapsførers og revisors krav til opplæring for å kunne av avdekke mistenkelige og ulovlige transaksjoner, sier revisor Hans Olav Sekkeseter som er rådgiver i Sticos.
De nye rundskrivene finner du her:
Rundskriv 15/2019: Regnskapsfører og regnskapsførerselskaper
Rundskriv 14/2019: Revisorer og revisjonsselskaper
Manglende kompetanse
De nye veilederne bygger på den internasjonale versjonen som FATF (Financial Action Task Force) har utarbeidet.
- Her sier de rett ut at det er en utfordring for bransjen at manglende kompetanse på den ene siden fører til overvurdering av risiko, og dermed overforbruk av tid og ressurser på å håndtere ikke relevant risiko. I den andre grøftekanten finner vi undervurdering av risiko, som igjen fører til sårbarheter, forklarer Sekkeseter.
Han mener at mange regnskapsførere er ukomfortable med risikovurderingen.
- Denne usikkerheten bygger nok i stor grad på manglende erfaring og kompetanse. Dette fører igjen til overforsiktighet, og en uproposjonal bruk av tid på dokumentasjon av hvilke beslutninger som tas. I tillegg til at det oppmuntrer til en sjekklistementalitet, som ikke nødvendigvis underbygger kvaliteten av vurderingen.
- Hvordan er det adressert i den nye veilederen?
- Her er det en mye fyldigere beskrivelse av hva den enkelte medarbeider skal gis opplæring i, og det er ikke bare ansatte i regnskapsførerforetak som skal ha opplæring. Også ledelse, inkludert styre, må ha opplæring som reflekterer deres rolle og ansvar. Det er tydelig at denne opplæringen skal tilpasses både tjenestene foretaket tilbyr og kundesammensetningen. Opplæringen bør også være praktisk innrettet, slik at indikatorer og kjennetegn er relevant for de ansatte. Opplæringen bør også fokusere på risikovurdering, og hvordan denne kan utføres og dokumenteres på en mest mulig effektiv måte uten at det går utover kvaliteten av vurderingen, sier Sekkeseter.
Snarlige tilsyn
Finanstilsynet krever at alle med autorisasjon som regnskapsfører eller revisor leser og setter seg inn i innholdet i rundskrivene. Regnskapsførere og revisorer som er ansatt i annen virksomhet, som for eksempel interne økonomi- og regnskapsavdelinger, er ikke omfattet av hvitvaskingsloven.
Finanstilsynet varsler samtidig at rundt 30 regnskapsførerforetak vil bli omfattet av en temakontroll i begynnelsen av 2020, skriver Regnskap Norge. Det samme gjelder for revisjonsforetak.
LES OGSÅ: Kvalitetskontroll: Dette er de vanligste bruddene i regnskapsbransjen
Få aktuelle nyheter innen personal, regnskap, økonomi og personvern. Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Sticos på Facebook og LinkedIn