Det er rundt 1200 norske virksomheter som blir truffet av de nye kravene. Over 1000 av dem er allerede er kunder av Sticos og bruker Sticos Oppslag i dag. Disse virksomhetene må forholde seg til et nytt og omfattende regelverk, men heldigvis stiller Sticos forberedt med et eget team som jobber dedikert med bærekraft i norsk næringsliv.
Kompetanse som gir trygghet
I Sticos har vi et dedikert fagteam som følger utviklingen innen lover og regler for bærekraft tett. Teamet produserer praktiske sjekklister, maler og veiledninger som gjør det enklere for kundene våre å etterleve kravene og styrke sitt bærekraftsarbeid.
Vi har snakket med Ragna Engvik, en av nøkkelpersonene i arbeidet med å sikre oppdatert og relevant innhold til våre kunder. Ragna har tidligere jobbet som siviløkonom, revisor og konsulent, hvor hun har bistått både små og store selskaper med revisjon og rådgivning.
– Min interesse for bærekraftsrapportering vokste frem av nysgjerrighet og et ønske om å bidra aktivt innen et felt i sterk utvikling, forteller Ragna t.v.
Ragna jobber som rådgiver i fagavdelingen hos Sticos, hvor hun har et spesielt fokus på bærekraftsrapportering. Hun deltar også i det 5. kullet av Bærekraftsakademiet og er aktiv i Bærekraftsforumet i regi av Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT).
– Gjennom Bærekraftsakademiet og Bærekraftsforumet får jeg verdifull innsikt i hvordan ulike virksomheter implementerer og erfarer regelverket i praksis. Denne kombinasjonen av teoretisk og praktisk kunnskap er svært nyttig når jeg bistår kunder eller produserer innhold til Sticos Oppslag, forklarer Ragna.
Eksperter med bred erfaring
Sticos sitt bærekraftsteam består av tre eksperter med kompetanse innen regnskap, bærekraft og juridiske regelverk som EUs taksonomi, CSRD og ESRS. Teamet består av Ragna, Elin Petersen og Mari Hamnes, hvorav de to sistnevnte var med i det første kullet på Bærekraftsakademiet.
Ragna Engvik jobber tett sammen med resten av teamet for å produsere innhold til Sticos Oppslag.
– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle innhold, veiledninger, sjekklister og andre verktøy som gjør bærekraftsarbeidet enklere for norske bedrifter, særlig innen SMB-markedet, forteller Ragna.
Med Sticos Oppslag får du tilgang til
- Digital veileder: Hjelper deg med å finne ut om din virksomhet omfattes av regelverket, og gir anbefalinger tilpasset din situasjon.
- Steg-for-steg-veiledninger: Praktiske forklaringer som gjør det enkelt å forstå og oppfylle kravene.
- Oppdatert regelverk: Tilgang til gjeldende regelverk på området til enhver tid, og sjekklister som vil være til god hjelp for å få oversikt over regelverket.
SMB-fokus: Råd og løsninger for mindre bedrifter som ønsker å rapportere frivillig, eller som vil starte bærekraftsarbeid for å møte forventninger fra samarbeidspartnere og større aktører.
Smart å starte bærekraftsarbeidet i dag
Selv om det kun er en del av norske bedrifter som blir lovpålagt bærekraftsrapportering, mener Ragna det er klokt å starte arbeidet nå.
– Bærekraftsarbeid handler ikke bare om å oppfylle krav, men også om å styrke konkurransekraften og posisjonere seg som en attraktiv aktør i et marked der bærekraft blir stadig viktigere, sier hun.
Bedrifter som integrerer bærekraft som en strategisk del av virksomheten, vil ikke bare møte krav, men også skape verdi og langsiktig vekst. For mindre bedrifter, som ikke er lovpålagt rapportering enda, jobber EU kommisjonen og EFRAG med utvikling av en frivillig standard som gjør det mulig å rapportere bærekraft systematisk, standardisert og tilpasset.
– Ved å ta i bruk den frivillige standarden, kan SMB-bedrifter gjøre bærekraft til en del av daglig drift, uten at det krever for mye tid, legger Ragna til.