Hovedregel
Selvkostforskriften §8, tredje ledd, tredje punktum:
Et underskudd som er fremført, skal dekkes inn av et fremtidig overskudd senest i det femte året etter at underskuddet oppsto.
Unntak
Selvkostforskriften §8, tredje ledd, fjerde punktum:
Et underskudd kan likevel fremføres ut over fem år, hvis dette er nødvendig for at
brukerne ikke skal betale for fremtidig bruk av gjennomførte investeringer.
Departementet sier blant annet
Generasjonsprinsippet sier at brukerne av dagens tjenester betaler det som dagens tjenester koster, slik at kostnadene ved tjenestene blir dekka av de brukerne som drar nytte av tjenesten, og slik at en generasjon brukere skal ikke subsidiere eller bli subsidiert av neste generasjon. Bakgrunnen for unntaket om å kunne framføre underskudd utover fem år, er at det i visse høve vil kunne bryte med
generasjonsprinsippet dersom kommunen stramt må holde seg til femårsregelen.
Unntaket i selvkostforskriften § 8 tredje ledd fjerde punktum gjeld bare når det er nødvendig for å unngå at dagens brukere skal betale for framtidig bruk av gjennomførte investeringer. Når kommunen bruker unntaket, må kommunen kunne identifisere kostnadene som gjeld investeringene som skal dekkes av framtidige brukere og grunngi hvorfor ikke dagens brukere skal dekke de.
Unntaket hviler på at kostnader ved noen konkrete investeringer ikke trenger å bli dekket inn over gebyrene før de blir tatt i bruk, og ordlyden i unntaket gjør det òg klart at unntaket avgrenser seg til kostnader som er direkte knyttet til investeringer. Departementet sine vurdering er at dette vil omfatte avskrivinger (slik de går fram i selvkostkalkylen, altså basert på kostpris med fratrekk for eventuelle tilhørende inntekter som anleggsbidrag, mva-kompensasjon eller lignende) og
kalkulatoriske rentekostnader. Driftsutgifter er ikke omfatta av unntaket, heller ikke dersom de er ekstra høye som følge av at det er bygd for overkapasitet.
Se mer i tolkningsuttalelsen.